Lic. yogalärare enligt
Traumaanpassad yogas principer (TAY)

Det är med stolhet jag kan säga att jag numera är Licensierad yogalärare i Traumaanpassad yoga och kroppsbaserade metoder. Förutom de traumaanpassade yogaklasser jag erbjuder online och i Lilla Yogastudion för kvinnor i Västerås, har jag också startat upp Yoga för stresshantering enligt Traumaanpassad yogas principer på Herrgärdets  vårdcentral, och därmed blir vi första primärvård i Sverige som erbjuder metoden. Erbjuder även yoga till företag, be om offert.


Första läraren i Västerås och Västmanland med Traumaanpassad yoga!

Metoden hjälper dig som har trauma, ångest eller ADHD att få strategier för att varva ner. Jag är först i Västerås och Västmanland med denna yogaform och det är jag så stolt över! Det här arbetet känns såå viktigt! Om du har någon form av trauma, kan du känna dig trygg med Traumaanpassad yoga. Det är en utforskande metod, där du är den som har kontrollen - hela passet igenom. Det är bara du som vet vad du vill och kan just nu. Alla rörelser i yogan är bara ett erbjudande, du väljer. Du övar på att känna in kroppens begräsningar och möjligheter. När kroppen känner att den kan lita på att du inte kliver över dess gränser, kan den börja slappna av. Då kan det bli möjligt att läka, mjukna och sova! 

 

Mindre värk och oro med yogan

Jag har sedan ett år tillbaka kommit igång och erbjudit metoden i flera grupper, och privat. Resultatet är fantastiskt! Kursen är vanligtvis 8 tillfällen. Skattningar har noggrant gjorts, både före och efter alla pass. Man kan tydligt se att deltagarna verkligen har fått nya strategier att känna igen signaler på stress, ökad impulskontroll, bättre sömn, minskad värk och smärta, och känner sig lugnare. Man har kunnat använt sig av de nya strategierna att sänka stressen i vardagen utanför yogamattan.


Starkt forskningsförankrat

Metoden innehåller forskningsförankrade övningar för nervsystemet och känslomässig reglering, information om hur man kan sänka stressen genom kroppsbaserade metoder. Vi övar på att ta upp stressnivån, och lär oss att själva hålla ut, och ta ner stressen igen. Metoden har hjälpt många att läka från trauma, ibland i kombination med traumabehandlande samtal. Med metoden kan man skapa trygga yogaklasser som stöd vid ångestdiagnoser, ADHD, Schizofreni, Pyskos, Uni/Bipolär depression.

 

Kroppen håller räkningen, bra boktips!

Har du läst Bessel van del Kolks bok om trauma och traumabehandling, ”Kroppen håller räkningen” så är det den just den här yogaformen man rekommenderar, Traumaanpassad yoga. Har du inte läst den, gör det! Josefin Wikström som har grundat yogametoden i Sverige, har fullt upp med att implementera den inom rättspsykiatrin, kriminalvården, både i Sverige och utomlands. Forskning pågår hela tiden för att ytterligare påvisa evidensen och nyttan med metoden. 


Lång erfarenhet av att arbeta med psykisk ohälsa

Du kan känna dig trygg under mina yogapass. Neuropsykiatriska funktionsvariationer, såsom autism och ADHD är mitt specialintresse utifrån min bakgrund som behandlingsassistent inom KBT, behandlingssekreterare och biträdande föreståndare för HVB-hem för unga kvinnor med beteendeproblematik. Har även arbetat som behandlingspedagog inom LSS-boenden i Ramnäs, Uppsala och Västerås, och som familjehemskonsulent i Uppsala. Sedan snart 9 år tillbaka arbetar jag med KBT på en vårdcentral. Möter personer med kriser, utmattning, depressioner, ångest, sorg och trauma. 

Det är med den bakgrunden som jag också har en stark övertygelse att man måste gå via kroppsbaserade metoder för att må bättre.    

Trauma, stress och oro lagras i kroppen….inte bara som tankar i huvudet. Jag vet, och har genom yogan lyckats bryta mina egna mönster av oro och smärta i kroppen. Jag tar både emot externa uppdrag i olika miljöer, samt har grupper flera kvällar i veckan i min egen yogastudio, har även privata klienter, och undervisar grupper på vårdcentral. 


Mer om metoden
Metoden är utvecklad vid Trauma Centre i Boston, ledd av Bessel van Der Kolk, en av världens främsta traumaforskare. Josefin Wikström har tagit med sig detta till Sverige, och är också ansvarig för metoden som även kallas "prisonyoga" eftersom man också erbjuder yogan till intagna inom kriminalvården för att sänka stress, ångest och öka impulskontroll i flera länder genom Prison Yoga Projects europeiska program. Studier pågår även inom barn.- och ungdomspsykiatrin vid SUNY Upstate Medical University, New York, USA. Josefin Wikström och professor Nóra Kerekes vid Högskolan Väst ingår i forskarteamet.JUST NU, SENASTE NYTT!
För dig som är listad på Herrgärdets vårdcentral, Västerås, genom Region Västmanland, erjuder jag yoga för stresshantering enligt traumaanpassad yogas principer, 8 ggr, torsdagar kl 15-16.30.

Boka Privat Yoga > 

Nyfiken på vilka kurser som erbjuds i Lilla Yogastudion? >

Vad var det som gjorde att jag fastnade för yogan?
Boka Privat Yoga >


Här nedan kan du läsa mer om metoden!

Läs mer om Traumaanpassad yoga Sverige >
Länk till DN:  
Yoga ska hjälpa mot trauma och ångest - DN.SE
Länk till kurera.se: Yogan som lindrar trauman | Kurera.se
Jag vill ha förhandsinformation om kommande kurser!