Yoga för stresshantering
enligt traumaanpassad yogas principer (TAY)


JUST NU, SENASTE NYTT hösten 2023!
För dig som är listad på Herrgärdets vårdcentral, Västerås, genom Region Västmanland.
Kursstart vecka 44,  8 ggr, torsdagar kl 15-16.30.
Jag vill veta mer, kontakta mig! >  
Boka Privat Yoga med mental träning och stresshantering >

För dig som känner stress och oro, och vill hitta sätt att ta kontakt med kroppen genom yogan. Female Balance Yoga följer Traumaanpassad Yogas principer. I yogan kan du  hitta dina egna verktyg för affektreglering och stabilisering. Regelbundet utövande av metoden kan lindra symtom vid stress och trauma. Dessa yogapass har fokus på stora rörelser, rytm,  och öva på att få upp pulsen och att öva på att ta ner den igen. Vi övar på uthållighet, impulskontroll och att känna in sina egna gränser. Passen börjar oftast stående. Kort vila på slutet, då man även kan sitta eller stå upp. I passen vävs också in en hel del viktig information kring hur kroppen och hjärnan fungerar vid stress och trauma, och hur man genom yogan kan bli bättre på att hantera sina reaktioner. Yogaformen är anpassad så att även de som bär med sig någon form av trauma kan delta och känna sig trygga. Upplevelsen av vad som är ett trauma är helt individuellt. Allt från krig till det som sker i våra relationer, framför allt våld och övergrepp. Men det kan även vara något som inte funnits där, såsom avsaknad av kärlek, omsorg eller trygghet. Yoga passar alltså personer med hög stress, eller som varit utsatta för överväldigande och stressande upplevelser. Alla människor är unika och jag vill understryka att det är viktigt att vara medveten om att yoga inte passar alla, men är för många ett mycket bra komplement till annan form av terapi. Kroppen behöver förstå.


Metoden är utvecklad vid Trauma Centre i Boston, ledd av Bessel van Der Kolk, en av världens främsta traumaforskare. Josefin Wikström har tagit med sig detta till Sverige, och är också ansvarig för metoden som även kallas "prisonyoga" eftersom man också erbjuder yogan till intagna inom kriminalvården för att sänka stress, ångest och öka impulskontroll i flera länder förutom Sverige genom Prison Yoga Projects europeiska program. Studier pågår även inom barn.- och ungdomspsykiatrin vid SUNY Upstate Medical University, New York, USA. Josefin Wikström och professor Nóra Kerekes vid Högskolan Väst ingår i forskarteamet.

Under 2023 går jag steg 2 av 3, i utbildningen som yogalärare i metoden, och erbjuder klasser som följer Traumaanpassad Yoga Sveriges principer. Det som förenar den här formen av yoga med andra yogaformer, är att man använder en kombination av metoder som kommer från traditionell yoga; såsom yogapositioner, anpassad medveten närvaro, gynnsamma andningsövningar som stärker det autonoma nervsystemet, och avslappningsövningar för olika symtom och behov.
Under 2024 blir jag färdig med steg 3 i utbildningen, och har då TAY 300 timmars licensieringsutbildning TRAUMAANPASSAD YOGA & KROPPSBASERADE METODER. Först i Västerås, först i Västmanland.

Nyfiken på vilka kurser som erbjuds i Lilla Yogastudion? >

Vad var det som gjorde att jag fastnade för yogan?
Mina egna trauman i kroppen började sakta lösas upp av yogan >


Jag vill veta mer, kontakta mig! >  
Boka Privat Yoga med mental träning och stresshantering >

Här nedan kan du läsa mer om metoden!

Länk till DN:   Yoga ska hjälpa mot trauma och ångest - DN.SE
Länk till kurera.se: Yogan som lindrar trauman | Kurera.se