Andningsmönster och stress

Kroppen reagerar kraftigt på vårt andningsmönster

Andningsmönstret ger för oss kvinnor en enorm påverkan på kroppen och inte minst kring vår bäckenbotten, vårt underliv i form av överspändhet, värk och smärta. Att knipa med bäckenbotten är det vi har fått lära oss, men det är oftast faktiskt precis tvärtom vi behöver göra, öva oss på att slappna av och sträcka ut musklerna. Bäckenbotten är starkt kopplat till vår skyddsreflex. Stress gör ju att kroppen spänns, och framför allt får vår bäckenbotten hålla mycket. Det finns en hel del olika skolor kring övningar för bäckenbotten, underliv och vulva om man söker på nätet. Female Balance Yoga har ett mer varsamt och mjukt sätt att närma sig kroppen. I den här metoden går vi absolut inte in och forcerar något för att riskera att bli sämre.  

Även diafragman är beroende av att din andning fungerar. Vid en fungerande andning tillåts diafragman att vara mjuk, och gör det möjligt för lungorna att syresätta optimalt. Om vi däremot andas ytligt, så reagerar hjärnan med att tolka det som om vi vi behöver fler andetag. Det är som att ständigt vara ute och springa maratonlopp, utan luft. Det leder till snabbare puls, yrsel, synrubbningar, svårare att få luft, koncentrationsproblem, oro. Våra sekundära andningsmuskler behöver gå in och kompensera, dvs axlar, nacke, hals, käkar.

Om det här pågår under en längre tid, så blir nervsystemet överspänt. Det gör i sin tur att vi tolkar in katastrofer överallt, vilket gör att vi får en djup påverkan på hela vårt system. Vi besväras av till ex värk, smärta, trötthet, utbrändhet, sömnproblem, mardrömmar, stress.

Blir det riktigt illa, så kan nervsystemet inte alls reglera sig, och kan inte längre värja sig från yttre stimuli, utan allt bara fortsätter att trigga. På sikt kan det leda till extrem utmattning.
Läs mer om vilka kurser som erbjuds >